Det finns en mängd olika webbdesign trender under 2011.

1. WordPress och coola pluginer:
Ok – nu har vi alla kört WordPress ett tag och det börjar dyka upp mer och mer funktionalitet. Bland de coola pluginerna är tex Flattr som är ett sätt att få betalt för bra innehåll på webben. Genom att använda Flattr vill man visa att man har innehåll som inte är kommersiellt drivet utan något som mer ligger mer åt det ideella hållet.

2. HTML 5 och CSS3
Vi ser färre och färre webbplatser som använder flash och istället används HTML5 och CSS3. Tanken med HTML5 är att man ska kunna se innehållet via mobilen och andra devices och ingen lär väl sakna Flash. Det finns en hel del nya verktyg att använda gratis exempelvis Sencha Touch. Adobe Labs har nyligen lanserat ett betaprogram som heter Adobe Edge som ett svar på att kunna använda HTML5 och animerat webbinnehåll.

En annan trend är att det används mer och mer inbäddade filmklipp från exempelvis YouTube.

3. Enkelhet
Sajterna blir mer och mer enkla och avskalade och får dessutom färre länkar. Exempelvis ser man inte så många cloud länkar längre. Den allt hårdare konkurrensen inom seo området har medfört att vi inte är så frikostiga med gratis länkar till andra sajter.

4. Sociala nätverk
För några år sedan började knappar för sociala nätverk börja dyka upp och det blir mer och mer en självklart att vi ska ha knappar för att gilla på Facebook, Googla + eller kommentera direkt på bloggen. Man kommer troligtvis se mer kommentarer men att man som bloggägare inte ger en follow länk om kommentaren inte innehåller någon sorts information – kommentars spam kommer inte att löna sig.

5. Användning av nya typsnitt
Nu finns det hundratals gratis typsnitt som du kan ladda ner – exempelvis Google webfonts och som du kan använda dig av. På den här webben testar jag det med rubriken. Webben kommer bli roligare typografiskt framöver…

Om du vill veta mer om designtrender på webben rekommenderas den här sajten som beskriver andra trender som: Parallax scrollning, äventyrliga domännamn, att man skapar sidor för att få en illusion av djup mm