För någon månad sedan fick jag se en pryl som Erik hade skrivit ut som skulle föreställa låten som man spelar på Star Wars (se bild) .

3d printers börjar äntligen dyka upp på marknaden och nu kommer de första produktrecensionerna. Med en 3d-printer kan man få sina CAD och 3D-bilder till fysiska objekt. Jag läste i PC för alla december 2013 om 3D skrivare där de testat flera skrivare och bäst i test blev Replicator 2 som kostar 18 900 kronor.

Thingiverse har blivit en officiell webbplats för att ladda ner 3D prylar och programvaran Makerware i datorn. 3D printers kommer att användas i olika nischer exempelvis har start-up bolaget Foodini utvecklat en 3d skrivare för att skriva ut olika maträtter i material som chocklad och pasta och DEFCAD som går så långt att du kan ladda ner vapen.

3D Systems var ett av de första företagen som började med 3D-printing. Det finns även industriella 3D printers och företag som Stratasys som vänder sig till industriella kunder. Företag som är early adopters är UPS som vänder sig till små och mellanstora företag och den brittiska butikskedjan Asda som låter kunder kopiera keramikmaterial.

Vi kommer också att se en uppsjö av nya tillbehör för 3d skrivare några exempel är Occiptal Structure sensor är ett Ipad addons som gör paddan till en 3d-skanner. Andra tillbehör är kickstarter projektet som vill lansera 3D pennor från 3Doodler.

Nu i början när tekniken är relativt omogen kommer det att finnas butiker där du skriver ut olika 3D objekt för personer som inte vill köpa sin egna 3d-printer. De första generationer av skrivare klarar av enklare material men om man behöver mer avancerade och robusta material kostar skrivarna en hel del pengar.

Om du har ett objekt kan du göra en 3D scanning med gratis verktyg som Autodesk123D Catch och därefter går det att modifiera bilderna i ett 3D program.

Det kommer bli spännande att se vad som händer framöver och hur branscher kommer förändras radikalt exempelvis skobranschen när man skriver ut sina egna skor. På modeutställningar som Paris Fashion Show har det funnit designers som visat 3D utskrivna skor. Glasögon (http://www.eyewearkit.com/) och återförsäljare av komponenter kommer att få det svettigt av den tekniska konkurrensen när man kan printa stort som smått från egna fiskedrag till att bygga sin egna bil genom 3D-printing. Andra områden som kan få det svettigt är nyckelbranschen.

Även inom kirurgin kommer det öppnas upp nya möjligheter och det är möjligt att få en 3D modell av din egna kropp. I USA har du tex rätt att få dina DICOM filer som man kan importera till en 3D slicer. Det finns guider hur man gör sin egna medical scan på Makezine. Vem vill inte kunna ha en kroppsscanning av sin egna kropp och kunna hämta ut en skräddarsydd kroppsdel om något ben eller organ går sönder? Det finns mängder av branscher som kan ändras när material kommer att kunna skrivas ut lokalt.

Tillgången till 3D printers är en nyckelfaktor och man kan hoppas att det dyker upp 3D skrivare i anslutning till ditt bibliotek som man kan använda vilket kan fungera som små lokala fabriker – vilket innebär att man kommer kunna bygga prototyper snabbt och enkelt. I utlandet finns det tjänster som Shapeways för den som inte har någon 3d-skrivare.

Idag tycker jag att tekniken har begränsningar med långa utskriftstider vilket många bolag jobbar på att förbättra. När Moores lag har slagit igenom och fler och fler börjar använda tekniken kommer priserna att bli lägre vilket i sin tur ökar digitaliseringen ännu mer. Samtidigt sker teknikutveckling där inte bara hårdvaran förbättras utan det lär dyka upp nya material som flytande metaller som innebär att elektronik kan skrivas ut.

Räkna med att Makerrörelsen kommer att växa och bli en stor rörelse framöver!

Vill du investera i 3d printer företag?

Utvecklingen i 3D-företagen har varit extremt positiv under 2013. Eller vad tycker du om: 3D Systems (DDD) 93%, Stratasys (SSYS) 48%, VoxelJet (VJET) 90%, Exone Company (XONE)226%, Organovo (ONVO) 399%.
Källa: Seeking Alpha