Young engineers 3D printing

Lär dig mer om 3d skrivare, printers och maker-rörelsen

Vi börjar vi se nya metoder och användningsområgen med 3D printing.

Med 3D printing går det att från digitala filer skapa tredimensionella objekt genom att skikta material i en process som kallas additiv tillverkning.

3D printing går att göra i en mängd i mer än 250 olika material såsom metaller, plast, keramik, glas, gummi, läder och choklad, Ny innovativ 3D-teknik kommer inkludera 3D bioprinting av organiska vävnader och stamceller.

I en framtid kommer vi se betydligt snabbare 3D skrivare som är 50 till 100 gånger snabbare än dagens skrivare. MIT har skapat skrivare som är 10 gånger snabbare än dagens skrivare.

Tekniken kommer användas mer storskaligt för att bygga hus och fordon. Ett start-up som jobbar med den typen av teknik är NewStory.

Students using a 3D printer

Olika produkter

Kända märken för 3dPrinters är MakerBot, Printrbot stängdes ner 2018 och Duplicator wears.

Hur mycket kostar en 3D skrivare?

Du kan få tag på en 3D skrivare för strax under 5 000 kronor. Kostnaderna för 3D skrivare kommer sjunka kraftigt och tekniken kommer förbättras och slå igenom inom olika branscher som hälsosektorn men även inom industrin och tillverkningsindustrin. I början av teknikskiften kommer 3d skrivare användas främst vid prototyping – för att i ett senare läge nå de breda massorna.Eftersom kostnaderna för enheter och meterial kommer sjunka på sikt kommer tekniken slå igenom på bred front.

3d ritad elektrisk motorcykel

Världens första 3d ritade elektriska motorcykel har producerats av det tyska företaget BigRep.Deras prototypb kallas för ”Nera”. NowLab är företagets innovation lab och är specialiserade på att utveckla addaptiv tillverkning och de ligger bakom flera delar av tekniken.

Addaptive tillverkning (adaptive manufacturing)Tekniken inom industri kallas för Addaptive manufacturing och varje del går att skriva ut […]

Emerging technologies

De mest inflytelserika teknologierna 2019
Vilka emerging technologies behöver du känna till?Emerging technologies omfattar den senaste tekniken som kommer påverka mänskligheten mycket under de närmsta åren. De omfattar en helt nytt ramverk av olika tekniker som artificiell intelligens, blockchain och bioteknologi. […]

3-D metall utskrifter

En 3D printer som skriver ut en metall del.

EWhile 3-D printing har börjat med metall printing. 3D printing har funnits i årtionden men att skriva ut objekt med något annat än plast- i synnerhet metall- har varit dyrt och gått långsam.
Fördelarna med tekniken är många. På kort sikt behöver tillverkarna inte hålla stora lager- de kan istället enkelt skriva ut ett objekt, till exempel en reservdel för en äldre bil. Stora fabriker med massproduktion kan ersättas med mindre som gör en större variation, anpassa sig till kundernas föränderliga behov.
[…]

Av |mars 2nd, 2018|3d-printing, Industri, Innovation, Nyheter|Inga kommentarer

MultiFab 3D printer klarar mängder av material

MultiFab 3D printer är en ny prototyp printer från MIT som klarar av 10 olika material på samma gång. Många 3D printar har begränsningar kring vilka material som den klarar att skriva ut. Det aktuella materialbiblioteket har 15 olika möjligheter. Några av de material som ingår i biblioteket är ett styvt material (RIG), elastiskt material […]

Av |december 15th, 2015|3d-printing|Inga kommentarer

3D iskuber – skaffa grymma iskuber med 3D skrivare

Prisbelönt japanskt företag använder 3D skrivare för att skriva ut iskuber och konceptet kallas 3D on the Rocks.

Den Tokyo-baserade reklambyrån TBWA \ HAKUHODO har skapat de mest spektakulära isbitar du någonsin sett. Det är en del av en annonskampanj för Suntory whisky, och jobbet vann 6 priser vid årets Asia Pacific Ad Festival (AdFest) i […]

Av |april 5th, 2015|3D grafik artiklar, 3d-printing|Inga kommentarer

Makerrörelsen – den nya industriella revolutionen

Chris Anderson som skrev boken ”The Long Tail” har skrivit en bok ”Makers – The New Industrial Revolution” där han förutspår att 3d skrivare och laserskärare kommer påverka amerikanska skolor och den nya generationens system designers och produktutvecklare. Makerrörelsen har gått från traditionella hantverk till high-tech elektronik som delas över Internet.

Tänk dig att du kan […]

Av |april 3rd, 2015|3D grafik artiklar, 3d-printing|Inga kommentarer

Raspberry Pi – vad är det?

Vad är Rasberry Pi?
Raspberry Pi är en dator som körs under opertivsystemet GNU/Linux och blivit mycket populär inom makerrörelsen. Processorn som används är ARM-arkitektur. Datorn som är ungefär lika stor som ett kreditkort tillverkas i Wales och extremt billig, den kostar 30 USD och det har sålts nästan fyra miljoner Raspberry Pi.
Olika modeller av Rasberry Pi
Det […]

Av |mars 7th, 2015|3d-printing|Inga kommentarer

Din guide till 3D-skrivare

Jag har jobbat med high-tech under hela min karriär, och jag måste erkänna att jag är fascinerad av framtidsutsikterna för tredimensionell printing och 3d skrivare som jag tror kommer revolutionera samhället de närmsta åren inom många segment. Idag används tekniken främst inom tillverkning och prototyper inom industrin men vi kommer se en utveckling där mer vardagliga […]

Av |januari 31st, 2015|3D grafik artiklar, 3d-printing|Inga kommentarer