De mest inflytelserika teknologierna 2018

Emerging technologies omfattar den senaste tekniken som kommer påverka mänskligheten mycket under de närmsta åren. De omfattar en helt nytt ramverk av olika tekniker som artificiell intelligens, blockchain och bioteknologi.

Artificiell Intelligens (AI) och machinelearning är kanske den teknik som fått störst uppmärksamhet och som många tror kommer påverka mänskligheten på en mängd olika sätt – inte minst inom arbetslivet där tekniken kommer att ersätta och komplettera människor. Öppen källkod och AI-plattformar innebär att tekniken blir mer tillgänglig för olika typer av företag.

Blockchain Trots hård kritik från många etablerade aktörer, inte minst banker, börjar alltfler inse att blockchain har stor potential i olika branscher.  Bitcoin har en särställning som den största kryptovalutan som bygger på blockchain teknik.

Robotics och automatisering

Internet of Things (IoT)

Bioteknologi, biohacking och nya tekniker där man klipper i DNA som Crispr.

3D printing – där hastigheten är ett problem men tänk om printing sker 100 gånger snabbare.

Självkörande bilar som kommer påverka våra liv och städer.

Drönarteknik

Industri 4 revolutionen

5G – nästa generations mobilnät med högre hastigheter.

Augmented och mixed reality kommer påverka spelmarknaden, hälsomarknaden och olika typer av företag där simuleringar kan användas.

Nanotechnologi – att använda små objekt.

Qvantum datorer och kvantum biologi – snabbare datorer kommer påverka säkerhet och många kryptoalgoritmer kommer att kunna hackas.

Dessa tekniker är inte längre science fiction utan har börjat påverka våra liv och det görs fler och fler genombrott både till det sämre och det bättre för mänskligheten.