Gratis fonterVad är teckensnitt?
Ett teckensnitt är en kombination av teckensnitt och andra egenskaper, såsom storlek, pitch och avstånd. Beroende på vad du vill visa så finns det olika typsnitt som passar bra. Dålig typografi är det få som tänker på men kan ge ett intryck av fantasilöshet och smaklöshet.

För webben passar vissa typsnitt bättre för rubriker och andra typsnitt är optimala för brödtext. Dessutom fungerar typografin för vissa typsnitt bättre i kombination med varandra.

För skyltar fungerar vissa typsnitt bättre. Exempelvis är skyltningen vid T-banan Hötorget anpassad för att passa perfekt för de som åker förbi och som snabbt vill se var de är.

Om du gör handmålade skyltar är vanliga typsnitt att använda block, casual och script.

Hur fungerar typsnitt?

Traditionellt har man på webben använt rätt tråkiga och intetsägande typsnitt som Times New Roman, Arial, Georgia och Verdana som är typsnitt som stöds av webbläsare. Till exempel är Times Roman ett typsnitt som definierar formen av varje tecken. Inom Times Roman finns det många typsnitt att välja mellan olika storlekar som kursiv, fet och så vidare.

Vektorteckensnitt ärobjektorienterad teckensnitt eller kontur teckensnitt. De mest använda skalbara teckensnitt system är PostScript och TrueType.

Traditionella fonter, bädda in fonterna eller använda webbfonter?

En elegant lösning för att presentera snyggare grafik är att man har en länk där fonten bäddats in hos de som har licensen och där man köper licensen exempelvis för X antal domäner. Du kan behöva flera olika fonter som normal, fet och light versioner. Ofta får du olika typer av filformat som .eot, .svg och .woff så att typsnittet ser bra ut i olika webbläsare

Alternativt är att bädda in fonten på servern med metoder som cufon men flera font tillverkare förbjuder den metoden i sina licenser. Cufon alternativet har jag personligen dålig erfarenhet då det visade sig att metoden är långsam.

Visste du att…
Ordet typografi kommer av grekiskans typos som betyder form och graphe som betyder skriva.

De bästa och snyggaste fonterna 2017

De bästa fonterna att använda hittade jag på Creativeblog på sajten har de delat in bloggerna i:

Fler excellenta fontsajter och grafiska sajter:

Typsnitt från kända personer som Einstein!

Om du vill testa typsnitt från kända personer som Sigmund Freud eller Albert Einstein ska du besöka Harald Geisler hemsida där du kan ladda ner fonterna (kostar pengar)

Typsnittsblandning och att använda rätt typsnitt för rätt objekt

Vissa fonter passar bättre för rubriker och brödtext. Faktorer som är viktiga hur man tolkar ett typsnitt är storlek, kontrast och leading.

En bok som fått enorm publicitet är Letter Fountain som kallats en av världens bästa typografiguide!
Läs mer på www.letterfountain.com

Andra artiklar
35 av de bästa gratis fonterna
Googles fria fonter