Vad är industri 4.0?

Industri 4.0 (engelska industry 4.0) är ett nytt begrepp som har fått stort genomslag i Tyskland och bland traditionella industriföretag som svenska SKF och Atlas Copco. Det handlar om den fjärde industriella revolutionen och är ett samlande begrepp för en rad teknologier och koncept.

Begreppet handlar om hur industrin kan digitaliseras inom automation, processindustriell it, automatisering, robotisering, machinelearning, AI, IoT, 3D och tillverkningsteknologier. Man uppskattar att tekniken kommer få världsekonomin att öka med svindlande 14.2 triljoner dollar under de närmsta 15 åren.

Men det är inte bara Tyskland som jobbar med industri 4.0 utan liknande projekt finns på världen största bilmarknad – Kina. Sedan 2009 har den årliga produktionen av bilar i Kina överstigit Europeiska unionens och Förenta staternas och Japans kombinerade års produktion.

Wanxiang Group och Thingswise har med stöd av Dells teknik, Xilinx, China Unicom och China Academy of Information and kommunikationsteknik (CAICT), tänjt på gränserna kring hur de ska förbättringa en fabriks automationen. De har byggt en ny testbädd som sponsras av Industrial Internet Consortium (IIC) och drivs av Linux Foundations EdgeX Foundation Open Edge Computing Framework. Wanxiang är en rätt liten spelare men de har coola projekt och ligger bakom Karma Revero som är en konkurrent till Teslas elbilar. Företaget är baserat i Kalifornien men finansieras och utvecklas av Wanxiang Group.

Tidigare denna månad meddelade IIC att de kommer börja optimera tillverkningsprocesser genom en testbädd med artificiell intelligens (OMPAI) och börja utforska artificiell intelligens (AI) och industriell Internet-teknik, som används från Edge till molnet.