Robotisering och robotar

Robotar skapar jobb och välstånd men är samtidigt en konkurrent till mänsklig arbetskraft. Ju fler robotar ett land har, desto större är bruttonationalprodukten och i genomsnitt är medborgarna mer rika. Å andra sidan förlorar ett land som motverkar automatisering – inte bara välstånd utan även nya arbetstillfällen.

Robotar kan grovt delas in i

  • Industrirobotar (hantering svetsning, målning, montering, transport, etc., på tillverkningsanläggningar)
  • Service robotar (används för mobilitet (transport),
  • Medicin/vård/välfärd/hälsovård
  • Säkerhet
  • Städning
  • Infrastruktur

Enligt en rapport från ITIF (IT and Innovation Foundation) en av världens ledande vetenskap och teknik think tanks hävdar att sydostasiatiska nationer överträffa resten av världen i robot adoption medan Europa och USA hamnat på efterkälken.

Korea var världens största adopterare av industrirobotar 2017 med 710 robotar per 10 000 arbetare och Singapore var tvåa med 658 robotar
per 10 000 arbetare. Tyskland är bäst i Europa om kom på  tredje plats med 322 robotar, Japan var fjärde med 308, och Sverige på femte plats med 240 robotar. USA rankades på sjunde plats med 200 industrirobotar per 10 000 arbetstagare.

Det nya indexet jämför andelen industrirobotar inom industrin i olika länder, samtidigt som man kontrollerar genomsnittslönerna för arbetstagare i dessa länder och branscher. Ladda ner rapport

Artiklar om robotar

Här skriver vi om robotrevolutionen och olika typers robotteknik från mänskliga robotar till industriella robotar.

Festo robotar

Robotar som flyger och simmar och ser ut som vanliga djur. Se videon med 6 supercoola AI-robotar från tyska Festo Robotics. RPA-lösningarna omfattar en bionic flygande räv, en fjäril och en känguru som hoppar. 

Av |november 11th, 2018|Drönare, Innovation, Nyheter, Robot|Inga kommentarer

Farming robots – jordbruksrobotar ett område som kommer växa kraftigt!

Farming robots (dvs robotar som används inom jordbruk) är en marknad som beräknas omsätta 28,5 miljarder USD 2025. Tekniken kommer göra jordbruk mer effektiva. Det handlar inte bara om robotar som kan ersätta människor och göra traktorer mer effektiva utan även om nya typer av drönare.

Tekniken används för

Drönare (främst övervakning)
Kontroll av ogräs och […]

Industri 4.0 – industriell internet

Vad är industri 4.0?
Industri 4.0 (engelska industry 4.0) är ett nytt begrepp som har fått stort genomslag i Tyskland och bland traditionella industriföretag som svenska SKF och Atlas Copco. Det handlar om den fjärde industriella revolutionen och är ett samlande begrepp för en rad teknologier och koncept.

Begreppet handlar om hur industrin kan digitaliseras inom automation, […]

Av |juni 3rd, 2018|Forma framtiden, Innovation, Nyheter, Robot|Kommentarer inaktiverade för Industri 4.0 – industriell internet

Artificiell Intelligens – tekniken som kommer påverka ditt liv

Artificiell intelligens ökar  i omfattning och  allt fler företag jobbar med AI. Revolutionen inom området kommer inte bara påverka arbetsmarknaden men också människors liv och en del jämför den här tekniken som ett paradigmskifte liknande när elektriciteten slog igenom. Men vad menas egentligen med AI?
vad är AI?
Artificiell intelligens är begrepp inom datavetenskapen som handlar om […]