Japan är stora på CeBIT 2017 mer än 100 utställare väntas

Japan är ett av de ledande länderna inom högteknologisektorn som satsar miljarder på forskning och utveckling och som är hemvist för den aktuella vinnaren av Nobelpriset i medicin. Kort sagt är nationen en drivkraft för innovation och en pionjär inom teknik, naturvetenskap och digitalisering. I mars 2017 tar Japan plats i rampljuset som officiellt partnerland för CeBIT i Hannover, Tyskland.

Hannover/Tokyo. Om bara fem månader kommer världens ledande mässa för digitalisering att välkomna den högteknologiska nationen Japan som officiellt partnerland för CeBIT 2017 i Hannover. ”Japan är världsledande inom digitalisering. Vi är stolta över att kunna välkomna denna nation som vårt officiella partnerland för mässan”, säger Oliver Frese, Managing Board-ledamot för Deutsche Messe och ansvarig för CeBIT, i Tokyo på torsdagen. ”Med sin traditionellt starka affinitet för teknik och ett imponerande engagemang för fortgående innovation kommer Japan att visa upp sig som en nation med hög kompetens och en datadriven forskningsnation som spelar en viktig roll i att forma digitaliseringen.”

För att markera Japans kommande presentation som officiellt partnerland till CeBIT 2017 bjöd den tyska ambassaden i Tokyo – tillsammans med Premier i den tyska delstaten Niedersachsen, Stephan Weil, och Deutsche Messe AG – in ledande affärsaktörer och politiker från Japan och Tyskland till en kvällsmottagning. I samband med detta sade Weil: ”Niedersachsen och dess huvudstad Hannover ser mycket fram emot Japans monter på CeBIT 2017. För mig kommer det att bli en speciell ära att i mars nästa år välkomna inte bara ett stort antal japanska utställare till mässan, men också många högt uppsatta japanska delegater. Japan och Tyskland har mycket gemensamt, särskilt när det kommer till ekonomiska aspekter. Tysklands beslutsfattare skulle göra bra i att ta en närmare titt på vad de kan lära av sina japanska motsvarigheter. ”I detta avseende, erbjuder Japans samarbete med CeBIT en hel del lovande möjligheter. Weil fortsatte med att säga: ”Japans Hannover-monter och de många samtal som kommer att äga rum mellan regering och företagsledare kommer säkerligen bidra till att främja de redan nära och ömsesidigt givande band som under många år odlats mellan Japan å ena sidan och Hannover, delstaten Niedersachsen och Tyskland å andra sidan. ”

Frese tog också till orda: ”De allt närmare förbindelserna mellan Japan och Tyskland understryks också av närvaron av ledande politiker på CeBIT i Hannover. Den japanska premiärministern Shinzo Abe, är personligen inbjuden av Tysklands förbundskansler Angela Merkel för att öppna CeBIT tillsammans med henne, ” noterade Frese. ”Han kommer att åtföljas på sitt besök i Hannover av en framstående näringslivsdelegation, vilket innebär att vi kan förvänta oss att se många VD:ar för japanska högteknologiska företag från IT-branschen och andra användarsektorer vid nästa års CeBIT.”

Premiärminister Abe kommer också att träffa Günther Oettinger, EU:s kommissionär för den digitala ekonomin och samhället, på CeBIT 2017. Under den första dagen av mässan, kommer Oettinger vara värd för konferensen om framstegen mot European Digital Agenda för andra gången i Hannover.

Den japanska närvaron på CeBIT kommer att vara betydligt större än under tidigare år: Deutsche Messe väntar sig att mer än 100 företag och organisationer från Japan kommer att ställa ut på CeBIT 2017. Den japanska paviljongen kommer att vara i Hall 4. Dessutom kommer ett stort antal företag från ”land of the rising sun” att ha separata montrar i sina egna i relevanta avdelningar av mässan. Fokusområden bland de japanska utställarna kommer att vara Internet of Things och SME Business-sektorn.

Hur långt in i framtiden Japan har spått demonstreras av professor Hiroshi Ishiguro, en av talarna vid 2017 CeBIT Global Conferences, som är planerad att tala under mässans andra dag, tisdagen den 21 mars. Ishiguro är chef för Intelligent Robotics Laboratory vid institutionen för Adaptive Machine Systems vid universitetet i Osaka. Bland andra prestationer, har han utvecklat en humanoid robot som ser ut som honom själv. Ishiguro är intresserad av framtiden för en värld som styrs av teknik och en av de frågor han ställer sig är: ”Are human beings obsolete?”

En annan höjdpunkt i Japans presentation på CeBIT är ”Japan-Tyskland ICT Summit” på öppningsdagen av mässan, måndagen den 20 mars. Syftet med detta event är att stärka samarbetet inom informationsteknik, att diskutera nya möjligheter för framtida samarbete och att främja två-vägs investeringar av företag. Deltagarna är representanter för banbrytande tyska och japanska IT-företag, liksom höga regeringspersoner.

Diplomatiska förbindelser mellan Tyskland och Japan har nu funnits i 155 år. Japan är en av Tysklands viktigaste handelspartners i Asien. År 2015 var handeln mellan Tyskland och Japan värt cirka 40 miljarder euro. Medan Japan importerade produkter från Tyskland till ett värde av nästan 17 miljarder euro, såldes japanska produkter på den tyska marknaden till ett värde på över 22 miljarder euro.

Förutom avtal på regeringsnivå, finns det för närvarande mer än 300 samarbetsavtal mellan tyska och japanska universitet och högskolor, samt ett flertal gemensamma projekt och andra formella arrangemang för samarbete mellan icke-universitets forskningsinstitut.

 

CeBIT – Global Event for Digital Business

CeBIT är världens ledande event rörande allt inom den våg av digitalisering som omvandlar nästan varje aspekt av företagsutveckling, myndigheter och samhället i stort. Varje vår erbjuder mässan ett brett spektrum av ca 3 000 utställare och mässan lockar ca 200 000 besökare till Hannover, Tyskland. Fokus ligger på de senaste framstegen inom områden som artificiell intelligens, autonoma system, virtual & augmented reality, humanoida robotar och drönare. Tack vare ett rikt utbud av applikationsmöjligheter gör CeBIT digitaliseringen påtagligt i ordets rätta bemärkelse. ”D!conomy – no limits”, huvudtemat för 2017, understryker mässans betoning på att presentera den uppsjö av möjligheter som den digitala revolutionen erbjuder. CeBIT är en mångfacetterad mässa, konferens och möjlighet till nätverkande och är ett årligt måste för alla som är involverade i den digitala ekonomin. Startup-världen är även den helt hemma på CeBIT med det särskilda SCALE11-området på mässan, där mer än 400 startup-företag visar upp sig. Nästa CeBIT kommer hållas 20-24an