Chris Anderson som skrev boken ”The Long Tail” har skrivit en bok ”Makers – The New Industrial Revolution” där han förutspår att 3d skrivare och laserskärare kommer påverka amerikanska skolor och den nya generationens system designers och produktutvecklare. Makerrörelsen har gått från traditionella hantverk till high-tech elektronik som delas över Internet.

Tänk dig att du kan skriva ut reservdelar direkt på plats och hur snabbt du kan få tag på en ny sak, hur återanvändningsbranschen och andra delar av samhället kan förändras genom denna tekniken. Inom prototypen går det att snabbt få fram nya produkter och vissa produktionsfaser kan man göra själv. Fördelar är att man använder minsta mängden material som är möjlig, att material går att återanvända och inte minst snabbheten.

Men det är inte bara rent tekniska projekt inom konsten har projektet e-NABLE fått uppmärksamhet och ställt ut sina projekt på konsthallar som Liljevalchs. e-NABLE är ett världsomspännande nätverk av volontärer som använder sina 3D-skrivare för att skapa 3D-utskrivna handproteser åt behövande.

Komponenter som behövs för att skapa en ”desktop factory”

  • 3D skrivare
  • CNC maskin- skär ut saker i trä, plast och aluminium exempelvis Shopbot
  • Pilog laserskärare
  • Datorkraft – exempelvis genom extremt små och billiga datorer som Rasberry Pi
  • 3D scanners – det har dykt upp 3D skanners från exempelvis Sense som kan skanna av störe objekt som en människa.

Techshops

I USA i städer som Pittsburgh har det växt upp communities nationellt som kallas Techshops som håller utbildningar och där det finns utrustning för makers och 3D. Techshops har även plåtutrustning, svetsutrustning, maskiner för att bearbeta trä och tyg, handverktyg, datorstyrd vinyl cutter.

Det är även vanigt att man behöver elektriska komponenter i sina modeller vilket man kan få tag på från företag som allelectronics.com och parts-express.com/make om man inte köper det direkt från Alibaba express. Exempel på produkter som man använder är den extremt billiga linuxdatorn Rasperry Pi som du kan köpa för några hundralappar och att de gör experiment med Arduino och flygande utvecklingsplattformar som Crazyflie.