Vad är Rasberry Pi?

Raspberry Pi är en dator som körs under opertivsystemet GNU/Linux och blivit mycket populär inom makerrörelsen. Processorn som används är ARM-arkitektur. Datorn som är ungefär lika stor som ett kreditkort tillverkas i Wales och extremt billig, den kostar 30 USD och det har sålts nästan fyra miljoner Raspberry Pi.

Olika modeller av Rasberry Pi

Det finns en enklare modell A men de flesta manualer bygger på den mer avancerade modellen B och den vanligaste modellen men det finns även en modell B+ och mängder av olika tillägg. Rasperry Pi har inget minne så det får du köpa till att koppla till SD-kontakten. Det finns även utgångar för stereoljud, kompositvideo och 2 stycken USB utgångar. Rasberry Pi 2 är upp till 6 gånger snabbare och du kan koppla den till din TV, mus eller tangentbord. Priset ligger kring 400 kr/enhet.

Vad kan man använda det till?

Du kan lära dig Pi programmering och vara kreativ med den lilla hallon datorn.
Makers är gör-det-själv-teknik entusiaster som använder Raspberry Pi för alla sorters kit och producerar saker som talande älg huvuden, infraröda fågelholkar, infraröda fjärrkontroller och ballonger som tar foton från nära rymden.

Det finns också en hel del coola extensions som du kan använda och tillbehör som inbyggnadslådor, strömförsörjning, kablar, labbanslutningar och minneskort.

rasberrypi
Tidningen Rasberry pi Geek – för dig som vill veta mer om Rasberry pi plattformen.

Mer information om Rasberry Pi

raspberrypi.org
tinytw.se/raspguide
themagpi.com

Du hittar även nya tidningar som är specialiserade på Rasberry Pi som jag hittat på Presstop som Rasberry Pi Geek och Rasberry Pi för Beginners för den som lätt vill komma igång.