webbdesign

Alla tror att de kan designa en webbplats. Vad kan egentligen vara enklare?

Det är vanligt att byråer börjar från design och estetik och sedan tänker på funktionaliteten. Att sälja in ett designprojekt är ofta mycket enklare i top-management än att prata infrastruktur. Alla i ledningen får med sina synpunkter kring design, bilder och tonalitet. Detta innebär att man får vackert byggda webbplatser men som praktiskt taget inte har någon trafik eller konvertering av kunder från webbplatsen. Ofta är språket inifrån och ut och man skryter inte sällan om sin egna skicklighet och har bilder på ledningen på framträdande platser på sajten.

Men en webbplats är ofta företagets viktigaste sälj och marknadskanal. När kunden kommer till insikten att webbplatsen inte har någon trafik eller skapar kundförfrågningar måste man ofta tänka om, redesigna vilket ofta handlar om att förbättra infrastruktur och SEO:n. 95% av alla projekt vi jobbar med handlar om att omkonstruera en webbplats. Här är en artikel som hjälper er i processen vad sökmotoroptimering är för något.

Det finns en mängd olika webbdesign trender

1. WordPress och coola pluginer:
Allt fler kör WordPress och att investera i ett professionellt tema blir allt vanligare.
Ok – nu har vi alla kört WordPress ett tag och det börjar dyka upp mer och mer funktionalitet och mängder av plugins som löser specifika problem.

2. HTML 5 och CSS3
Vi ser färre och färre webbplatser som använder flash och istället används HTML5 och CSS3. Men tänk på att tiden det tar att lära sig CSS, PHP och JavaScript för att få temat att se ut som du vill tar ofta tid och kräver ofta specialistkunskap.

Tanken med HTML5 är att man ska kunna se innehållet via mobilen och andra devices och ingen lär väl sakna Flash. Det finns en hel del nya verktyg att använda gratis exempelvis Sencha Touch. Adobe Labs har Adobe Edge som ett svar på att kunna använda HTML5 och animerat webbinnehåll.

En annan trend är att det används mer och mer inbäddade filmklipp från exempelvis YouTube.

3. Håll det enkelt – den rena metoden
Sajterna blir mer och mer enkla och avskalade. Korta meningar innebär att man effektivare kan behålla uppmärksamheten än långa, invecklade textstycken. På samma sätt finns det inget fel med att göra din webbplats tillgänglig och ta bort onödiga element.

Den rena metoden är den senaste trenden inom webbdesign. Den använder den minimalistiska stilen för att locka trafik till webbplatsen. I själva verket har stora företag antagit denna design filosofi. Den senaste versionen av världens mest använda operativsystem använder en minimalistisk design.
Konceptet bakom en minimalistisk strategi är att ge information med mindre skräp och komma direkt till pudelns kärna. Vissa webbdesigners skyr konceptet eftersom det inte ger tillräckligt med ersättning visuellt jämfört med en mer komplicerad strategi. Men fler webbdesigners utmanas att övervinna denna idé, genom att skapa enkla mönster utan att offra delar av kreativitet. Användningen av mer vita utrymmen gör sidan ser ren ut vilket är bra för läsbarheten och ger mer betoning på innehållet. En ren design kommer att göra det mer begripligt och minnesvärt för besökaren vilket ger mervärde till den totala användarupplevelsen.

Se även till att navigeringen på din webbplats är enkel. Var försiktig med cloudlänkar och länkar till andra webbplatser. Den allt hårdare konkurrensen inom seo området har medfört att vi inte är så frikostiga med gratis länkar till andra sajter. Effektivisera ditt innehåll för att minska avvisningsfrekvensen och att användarna försvinner från sajten. Se till att människor inte har någon anledning att lämna din webbplats genom överdriven funktionalitet eller ett överflöd av funktioner.

4. Sociala nätverk
För några år sedan började knappar för sociala nätverk börja dyka upp och det blir mer och mer en självklart att vi ska ha knappar för att gilla på Facebook, Googla + eller kommentera direkt på bloggen. Se till att du inte missar socialmedia trafiken genom att länka tillbaka till webbplatsen. Det finns delningsverktyg som SumoMe och Shareaholic.

Man kommer troligtvis se mer kommentarer men att man som bloggägare inte ger en follow länk om kommentaren inte innehåller någon sorts information – kommentars spam kommer inte att löna sig.

5. Användning av nya och moderna typsnitt
Nu finns det hundratals gratis typsnitt som du kan ladda ner – exempelvis Google webfonts och som du kan använda dig av. På den här webben testar jag det med rubriken. Webben kommer bli roligare typografiskt framöver…

Om du vill veta mer om designtrender på webben rekommenderas den här sajten som beskriver andra trender som: Parallax scrollning, äventyrliga domännamn, att man skapar sidor för att få en illusion av djup mm

6. Mobil optimering
I Sverige är det vanligt att 30-50% av trafiken kommer från mobila kanaler och därför är mobiloptimering ett måste. Dessutom är det en kraftig rankingsignal till sökmotorerna att en webbplats är mobilvänlig.

Mer artiklar inom samma område:
https://www.cognisant-hosting.com/how-to-avoid-website-design-disasters
https://www.cognisant-hosting.com/3-mistakes-in-designing-a-new-website